reede, 1. aprill 2016

Elas kord...

7.b klass luges "Eesti rahva ennemuistseid jutte". Viimase ülesandena tuli neil teha 7-10-lauseline ümberjutustus lugudest "Puulane ja tohtlane" või "Tuhka-Triinu". Mõni tegi ümberjutustuse loost "Puulane ja kohtlane", mõne Tuhka-Triinu oli originaalist veidi erinev, mõnes muinasjutus liikusid ringi võlukeppi viibutavad võlurid...

Elas kord tüdruk, kelle nimi oli Tuhka-Triinu. Ta elas üksi ja tal polnud vanemaid. Ta vaenlane oli kuri nõid. Nõid tahtis teda õunaga mürgitada, aga ta ei söönud seda õuna, vaid pakkus seda seale. Siga ei surnud ja kõik oli korras. Ja siis tuli Prints ja viis Tuhka-Triinu minema. Kui nad veel surnud pole, elavad nad õnnelikult elu lõpuni. 

Ühel lasteta perel oli vaja sulaseid, aga peremees tahtis sulast, kes ei söö teda vaeseks. Ta läks võluri juurde ja sai musta jänese eest sulased, kes ei söönud kunagi. Ta pidi lihtsalt vahepeal nad ööseks likku panema. Lepingu kinnituseks andis ta oma näpust kolm veretilka. Kui 14 aastat oli möödas, olid sulased kadunud. Peremees kägistati selja tagant, kui ta sulaseid otsima läks. Ta oli võlurile oma hinge müünud! Suurest murest suri varsti ka tema naine. 

Elas üksildane peremees, kes tahtis, et tal keegi külas käiks. Peremees nägi ühel päeval ühte kuulsat tarka meest. Peremees läks temalt nõu küsima, et kuidas hakkaksid inimesed temal külas käima. Tark mees aitas, aga peremees ei saanud aru. Ja nii elas mees elu lõpuni.


K.J. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar