neljapäev, 24. jaanuar 2013

Kirjand, kirjand, kirjand

9. klassi emakeele lõpueksamiks valmistumise loomulik osa on kirjandiõpetus. Oleme koolis veendunud, et vaid harjutamine teeb meistriks ning seetõttu kirjutavad üheksandikud juba aastaid iga veerandi lõpus kirjandeid. Et kogu parandamise ja tagasisidestamise protsess ei jääks õpetaja kanda, saavad ka õpilased kaaslastele nõu anda. 9.a klass luges rühmatööna mitte just kõige edukamaid kirjandeid ning esitas oma versiooni tööst, lähtudes siiski kaaslase tekstist. Ehk on abiks...

K.J.

Hea tuju on edu saladus
Originaal
Hea tuju viib inimese alati elus edasi. Peab olema veel julgust, tahtejõudu ja pealehakkamist. Kas hea tuju on alati kasulik? Kas kõrgharidus on kõige tähtsam, et elus hakkama saada või on veel midagi vaja?
Hea tuju on alati kasulik. Vanasti kasutasid lauljad aineid, et paista rõõmsam välja ja et oleks rohkem julgust. Seda tänapäeval enam ei ole.
Head tuju on vaja, et saada hakkama. Kui sul on lauldes hea tuju, siis sa kutsud rahva endaga kaasa. Kui sa aga laulad vastutahtmist, siis rahvale see ei meeldi. Ole rõõmus ja rahvas on rõõmus!
Hea tuju on kasulik nii töö juures kui ka tavaelus. Kui keegi tahab saada poemüüjaks või mingi asja reklaamijaks, siis on vajalik hea tuju. Hea tujuga võidetakse inimese tähelepanu. Kui keegi tahab saada Rimi töötajaks, kus oli ainult üks vaba koht ja kandideerivad 2 inimest, üks rõõmsameelne ja teine kurvameelne, siis valitakse rõõmsameelne. Ole rõõmsameelne ja sul on suurem võimalus saada tööd.
Kui sa oled tavaelus rõõmsameelne ja heatahtlik, siis inimesed austavad sind. Sellel inimesel on palju sõpru ja teda austatakse. Mu vend, kes just viimati lendas Austraaliasse, oli alati rõõmsameelne ja heatahtlik. Tal oli palju sõpru ja tutvusi. Ta oli ka väga lahke inimene. Enne, kui ta Austraaliasse lendas, siis ta kinkis mulle sülearvuti, mis maksab 1200 eurot. Ta on üks kõige lahkematest inimestest, keda ma oma elus kohanud olen.
Kõrgharidust on vaja, aga sul peab veel olema head tuju ja tahtejõudu. Tänapäeval on palju kõrgharidusega inimesi, kes on töötud ja keskharidusega inimesi, kes on firmajuhid. Kõrgharidusega inimestel, kes on töötud, puudub tahtejõud. Keskharidusega inimesel, kes on firmajuht, on tahtejõudu, pealehakkamist ja tutvusi. Veel on vaja hea tuju, et hakkama äris saada. Kui sa oled rõõmsameelne ja reklaamid oma firma kaupa, siis tundub ostjale, et see on hea kaup. Rõõmsameelsus ja pealehakkamine toob alati kasu.
Hea tuju on edu saladus. Kui sa oled rõõmsameelne, siis sa meeldid inimestele. Sul on palju sõpru ja sul on suurem võimalus saada tööd.

Kaaslaste kommentaar tegijale:
"Näiteid oli ehk liiga palju, need kordusid ning üht mõtet ei seletatud lahti. Kirjand väljendas ühe poole arvamust ning meile tundus see põhjendamata!"
Edasise kommentaar: "Tuginesime koostamisel tema näidetele, kuid ei kasutanud kõiki! Püüdsime vigu, mida märkasime, parandada, kuid lauseehitus tuli kindlasti keeruline!"

Hea tuju on edu saladus!
Töötlus
Positiivne ellusuhtumine viib elus kaugemale. Kasuks tuleb veel julgus, tahtejõud ning pealehakkamine. Elus esineb palju morne olukordi, kuid optimism aitab neid kergemini ületada. Hea tuju ja õnnelikkus on tihedalt seotud. Kuid kas see on alati nii?
Hea tuju võib kasulikuks osutuda tööle kandideerimisel. Teenindusasutustes hindab klient lugupidavat ja rõõmsameelset teenindust, see on ka tööandjale tähtis. Tihti väldivad külastajad Maximat ning võimaluse korral sooritavad oma ostud Rimis. Viimane kaubakett on jäänud silma hea teenindusega, kuid kõikjal leidub erandeid. Erinevalt müüjatest nõutakse poe turvameestelt teistsugust meeleolu. Imelik on näha turvatöötajat, kes hea tujuga arreteerib seaduserikkuja. Oma hoiak tuleb kujundada vastavalt juhule.
Suure tutvusringkonnaga inimesed on heatujulised ja aktiivsed. Tihti peetakse säärastest inimestest lugu ning soovitakse nendega sarnaneda. Minu vennal on palju sõpru ja tutvusi. Seepärast avanes tal võimalus sõita Austraaliasse. Enne Eestist lahkumist väärtustas ta oma maha jäävaid sõpru. Mulle ostis ta kalli sülearvuti, millest ma olen vaimustuses. Kuigi mina pean teda selle kingituse tõttu väga lahkeks, võivad teised mu venda pinnapealseks suhtlejaks pidada. Isegi kui raha pole kõige olulisem, hindavad sõbrad alati heas ning lõbusas seltskonnas veedetud aega.
Minu arvates on positiivsus parem kui tõsine olek. Parem on kohata rõõmsameelset müügimeest, kes muudab oma hea tujuga kauba ahvatlevamaks. Samuti teeb särasilmsus vaba aja veetmise meeldivamaks. Võib väita, et edu saladuseks ongi heatujulisus.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar